Ta strona używa cookie. Informacje o tym w jakich celach pliki cookie są używane znajdziesz w Polityce Prywatności.
W przeglądarce internetowej możesz określić warunki przechowywania i dostępu do cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.  
Zamknij

Udział Wydziału w Konferencji i Festiwalu Zdrowego Jedzenia i Gotowania w Dębicy24.11.2017 11:05

W dniu 8 listopada br. w ramach kontynuacji współpracy dydaktyczno-naukowej, zapoczątkowanej uczestnictwem w warsztatach uniwersyteckich Wydziału Biologiczno-Rolniczego uczniów Technikum Gastronomicznego, dr inż. Maria Czernicka na zaproszenie Dyrekcji Zespołu Szkół Ekonomicznych im Janusza Korczaka w Dębicy wzięła udział w konferencji popularno-naukowej zorganizowanej z okazji Światowego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania oraz Festiwalu, będącego zwieńczeniem międzyszkolnego konkursu kulinarnego zatytułowanego „Bez chleba żyć się nie da”. 
Dr Czernicka wygłosiła referat pt. „W obronie chleba naszego powszedniego czyli bochenkowi na ratunek”, dotyczący analizy wartości odżywczej niskokalorycznych zamienników pieczywa oraz funkcjonalnego, chrupkiego pieczywa typu „crispbread” produkowanego na tradycyjnym zakwasie.
W konferencji udział wzięli uczniowie ze szkół z Dębicy i powiatu dębickiego wraz z opiekunami oraz liczni zaproszeni goście. Konferencję zakończono degustacją wypieków ciastkarskich z różnych rodzajów mąki i ziaren zbóż, wykonanych przez absolwentów Technikum Gastronomicznego oraz aktywną dyskusją na temat zdrowego odżywiania i dietetyki sportowej.
 

Nasi partnerzy

Tweety na temat @UR_Rzeszow