Ta strona używa cookie. Informacje o tym w jakich celach pliki cookie są używane znajdziesz w Polityce Prywatności.
W przeglądarce internetowej możesz określić warunki przechowywania i dostępu do cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. oraz dyrektywy 95/46/WE ("RODO"). W związku z tym chcielibyśmy poinformować o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich odbywa się to po dniu 25 maja 2018 roku. Szczegóły znajdują się tutaj.

Zamknij
  

Działalność Katedry

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PROFIL I ZAKRES DZIAŁALNOŚCI KATEDRY

Działalność Katedry można podzielić na trzy obszary:

I. Badania naukowe

   Główne kierunki badań prowadzone przez Pracowników Katedry:

  • Innowacje  w technologiach  produkcji zbóż, okopowych, roślin bobowych, oleistych, z wykorzystaniem na cele żywieniowe i energetyczne.
  • Oddziaływanie technologii produkcji na intensywność procesów fizjologicznych i ich wpływ na wielkość i jakość plonów roślin rolniczych.

    Granty naukowe finansowane z MNiSW:

  • Efektywność uprawy roślin strączkowych i ich mieszanek ze zbożami - 2003-2005
  • Optymalizacja technologii uprawy owsa i jego form krótkosłomych w rejonie Podkarpacia – 2007-2009
  • Optymalizacja elementów agrotechniki wybranych morfotypów roślin strączkowych w warunkach siedliskowych województwa podkarpackiego – 2011-2013
  • Efektywność produkcyjna uprawy oraz jakość technologiczna ziarna mieszańcowych pszenic ozimych - 2011-2014

    Projekty współfinansowane ze środków UE

  • "Tworzenie sieci współpracy pomiędzy sektorem nauki a przedsiębiorcami branży rolno – spożywczej w zakresie budowania innowacyjnego klastra spożywczego" realizowany w ramach ZPORR, Priorytet 2 – „Wzmocnienie rozwoju zasobów ludzkich w regionach”, Działanie 2.6 „Regionalne Strategie Innowacyjne i transfer wiedzy” - 2006 – 2008

  • "Innowacje w technologiach roślinnych podstawą kształtowania rolniczej przestrzeni produkcyjnej przez samorząd terytorialny" realizowany w ramach ZPORR, Priorytet 2 – „Wzmocnienie rozwoju zasobów ludzkich w regionach”, Działanie 2.6 „Regionalne Strategie Innowacyjne i transfer wiedzy” - 2006 – 2008

 

II. Współpraca  z instytucjami, urzędami i przedsiębiorstwami w ramach prowadzonych badań

  • Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa,
  • Agencja Rynku Rolnego,
  • Hodowla Roślin Smolice sp. z o.o. oddział w Przebędowie,
  • Hodowla Roślin w Strzelcach sp. z o.o Grupa IHAR,
  • Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale,
  • Słowacki Uniwersytet Rolniczy w Nitrze, Tr. A. Hlinku 2, 949 76 Nitra,
  • Stacja Doświadczalna Oceny Odmian w Przecławiu, Lublińcu Nowym i Dukli,
  • Zakład Doświadczalny Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Ożańsku,
  • Zakłady Mięsne SMAK-GÓRNO Sp. z. o.o. w Górnie.

 

III. Dydaktyka

Pracownicy Katedry prowadzą zajęcia z przedmiotów:

  • Agrometeorologia,
  • Agrotechnologie,
  • Alternatywne systemy produkcji roślinnej,
  • Byliny ogrodowe,
  • Dobra praktyka rolnicza,
  • Doradztwo rolnicze,
  • Hodowla roślin i nasiennictwo,
  • Innowacje w produkcji roślinnej,
  • Integrowana uprawa roślin,
  • Metody badań rolniczych,
  • Oddziaływanie rolnictwa na środowisko,
  • Odnawialne źródła energii w rolnictwie,
  • Ogólna uprawa roślin,
  • Ogrodnictwo,
  • Płodozmiany we współczesnym rolnictwie,
  • Postęp biologiczny,
  • Rośliny energetyczne,
  • Systemy produkcji i wspólna polityka rolna,
  • Szczegółowa uprawa roślin,
  • Uprawa roślin w rolnictwie ekologicznym,
  • Zioła i rośliny lecznicze,
  • Innowacje w rolnictwie a ochrona środowiska
  • Innowacyjność w produkcji roślinnej
  • Rośliny alternatywne w krajobrazie

Nasi partnerzy

Tweety na temat @UR_Rzeszow