Wydział Biologiczno-Rolniczy
Wydział Biologiczno-Rolniczy powstał w 2005 r. na bazie i doświadczeniu Zamiejscowego Wydziału Krakowskiej Akademii Rolniczej założonego w 1973 r., jako pierwszej tego typu placówki akademickiej zlokalizowanej w południowo-wschodniej Polsce.
Obecnie Wydział jest jedną z nielicznych w Polsce jednostek naukowo-dydaktycznych, której profil działania koncentruje się komplementarnie w obszarze nauk rolniczych i przyrodniczych:
Liczba studentów na wydziale w roku akademickim 2015/2016 wynosiła ponad 1600 osób, natomiast liczba absolwentów wszystkich form kształcenia - ok. 1500. Kształcenie prowadzone jest na studiach stacjonarnych i niestacjonarnych.
Badania prowadzone przez pracowników naukowo-dydaktycznych, zatrudnionych na Wydziale mają walor poznawczy jak i utylitarny ukierunkowany na współpracę z biznesem, przemysłem i jednostkami samorządowymi.
Tematyka tych badań koncentruje się między innymi na następujących zagadnieniach:
- procesy życiowe zachodzące w komórkach, tkankach i w całym organizmie rośliny,
- dziedziczność cech roślin uprawnych,
- metody i sposoby ochrony roślin przed chorobami,
- procesy biosyntezy i biotransformacji przebiegające z udziałem drobnoustrojów, kultur tkankowych oraz enzymów, otrzymywanie tzw. bioproduktów,
- żywienie i uwarunkowania związane z jakością życia,
- badanie wytwarzania, użytkowania i gromadzenia energii przez żywą komórkę,
- badanie warunków środowiska pod kątem zdrowotnym i żywieniowym,
- wyhodowanie żywności do bezpośredniej konsumpcji jak i do przetworzenia,
- rozwiązania techniczno-technologiczne podnoszące innowacyjność i konkurencyjność producentów żywności,
- kształtowanie wartości odżywczej oraz bezpieczeństwa zdrowotnego żywności,
- rozwój rynku żywności w Polsce w kontekście zmian zachowań konsumentów (żywność ekologiczna, funkcjonalna,
- kształtowanie i ochrona środowiska naturalnego,
- technologie zagospodarowania odpadów i biomasy na energię aspekcie polityki energetycznej kraju.
Pracownicy Wydziału biorą aktywny udział w licznych programach, kampaniach, akcjach i imprezach upowszechniających naukę.
Do najważniejszych działań popularyzujących naukę prowadzonych przez Wydział należą:
- zajęcia dla młodzieży w ramach „Wakacyjnych spotkań z przyrodą” (Muzeum Przyrodnicze BdPN),
- warsztaty dla klas akademickich z zakresu biologii i nauk o środowisku rozwijające uzdolnienia biologiczne uczniów,
- udział w realizacji filmów przyrodniczych promujących walory przyrodnicze Parków Narodowych i obszarów Natura 2000,
- realizacja projektu „Biologia dla uczniów zdolnych” dla młodzieży szkół Ponadgimnazjalnych,
- cykl wykładów otwartych dla młodzieży "Biologia dla każdego" w ramach Światowych Dni Wody, "Wprowadzenie do ekologii i ochrony środowiska" w ramach realizacji programu rozwoju rolnictwa ekologicznego na Podkarpaciu,
- cykl wykładów otwartych realizowanych w ramach Podkarpackiego Oddziału Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, edukacja w zakresie żywienia człowieka, oraz najnowsze osiągnięcia nauki,
- uniwersytecki Portal Wiedzy dotyczący żywności oraz żywienia człowieka, skierowany do uczniów szkół ponadgimnazjalnych,
- patronat merytoryczny oraz realizacja projektów badawczo-edukacyjnych i dydaktycznych,
- warsztaty terenowe w BdPN dla nauczycieli biologii szkół Ponadgimnazjalnych,
- konferencje dla pracowników Bieszczadzkiego Parku Narodowego.
Chcesz zdobyć atrakcyjny zawód – podejmij studia na kierunkach Wydziału Biologiczno-Rolniczego
Nasz Wydział zapewnia:
- kształcenie na wysokim poziomie,
- profesjonalną kadrę,
- dostęp do nowoczesnej i unikalnej aparatury,
- rozwijanie umiejętności zgodnie z własnymi zainteresowaniami,
- przyjazny i otwarty klimat studiowania,
- warunki do rozwijania swoich pasji oraz aktywnego spędzenia czasu pozalekcyjnego,
- możliwość studiowania w ramach wymiany zagranicznej studentów,
- profesjonalne kształcenie językowe,
- warunki do studiowania dla osób niepełnosprawnych.