Ta strona używa cookie. Informacje o tym w jakich celach pliki cookie są używane znajdziesz w Polityce Prywatności.
W przeglądarce internetowej możesz określić warunki przechowywania i dostępu do cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. oraz dyrektywy 95/46/WE ("RODO"). W związku z tym chcielibyśmy poinformować o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich odbywa się to po dniu 25 maja 2018 roku. Szczegóły znajdują się tutaj.

Zamknij
  

Katedra Ogólnej Technologii Żywności i Żywienia Człowieka03.01.2017 12:06

 

Katedra Ogólnej Technologii Żywności i Żywnienia Człowieka świadczy usługi z zakresu oceny jakości surowców i produktów roślinnych oraz zawartości składników żywnościowych w zakresie:

 

Badania/analizy:

  • oznaczenie ogólnej zawartości białka (metoda Kjeldahla)
  • oznaczanie ogólnej zawartości  tłuszczu (metoda Soxhleta)
  • oznaczanie zawartości błonnika pokarmowego (Fibertec)
  • oznaczenie ilości i jakości glutenu (Glutomatic)
  • oznaczenie ogólnej zawartości  związków polifenolowych (metoda spektrofotometryczna)
  • oznaczenie profilu związków polifenolowych (skład jakościowy i ilościowy  metoda UPLC-PDA-MS)
  • oznaczenie zawartości cukrów (metoda HPLC-RI)
  • oznaczenie zawartości kwasów organicznych (metoda HPLC-RI)
  • oznaczenie zawartości mykotoksyn (metoda HPLC-FL, UPLC-MS)
  • oznaczanie zawartości witaminy C (metoda HPLC-UV)
  • oznaczanie właściwości fizykochemicznych: barwa, zmętnienie, lepkość
  • oznaczanie parametrów enologicznych w winach gronowych (metoda HPLC-RI, IR)
  • określenie potencjału przeciwutleniającego żywności pochodzenia roślinnego (metody DPPH, ABTS, FRAP, ORAC)
  • ocena jakości i przydatności technologicznej ziarna zbóż
  • ocena właściwości reologicznych i wypiekowych ciasta

 

Opracowania:

 

  • Opracowanie metod analitycznych do profilowania substancji zarówno o charakterze prozdrowotnym jak i antyżywieniowym występujących w różnych matrycach roślinnych
  • Opracowanie nowych linii technologicznych dla przetwórstwa surowców pochodzenia roślinnego oraz unowocześnienie już istniejących
  • Opracowanie innowacyjnych technologii w przetwórstwie surowców roślinnych
  • Opracowanie innowacyjnych produktów roślinnych o wysokiej wartości prozdrowotnej i sensorycznej dostosowanych do potrzeb różnych grup konsumentów

 

Opinie o innowacyjności:

 

Katedra Ogólnej Technologii i Żywienia Człowieka świadczy usługi w zakresie sporządzania i wydawania dokumentu będącego niezależną opinią na temat danej technologii przetwórstwa surowców roślinnych, wdrażanej lub planowanej do wdrażania nową inwestycją, zakładającej transfer lub zastosowanie innowacyjnych rozwiązań dających w efekcie nowy produkt lub proces.

Opinie tego typu mogą posłużyć do następujących celów:

  • pozyskania środków z funduszy strukturalnych
  • uzyskania kredytu inwestycyjnego lub technologicznego z regionalnych programów operacyjnych
  • wsparcia celów PR przedsiębiorstwa

Nasi partnerzy

Tweety na temat @UR_Rzeszow